|
|
|
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande
2006:5
|
|
|
Utredning om framtida stöd till det kyrkliga kulturarvet
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2006:52. I motionen föreslås att Kyrkostyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning om framtida behov av statligt stöd till det kyrkliga kulturarvet. Med hänvisning, dels till den kunskap som finns dokumenterad om vårdbehov och kostnader för att vidmakthålla de kyrkliga kulturminnena, dels till pågående arbeten, anser utskottet att motionen skall avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:52.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:52 av Inger Harlevi, Utredning om framtida stöd till det kyrkliga kulturarvet.
Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning kring behovet av statligt stöd till det kyrkliga kulturarvet i framtiden.
Utskottet
Bakgrund
I samband med relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan år 2000 beslöt riksdagen att för vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena ge Svenska kyrkan ersättning för de extrakostnader som uppstår till följd av de skyddsbestämmelser som gäller för de kyrkliga kulturvärdena. Kostnaderna för vård och underhåll utreddes av statskontoret inför relationsändringen. Utredningen finns redovisad som bilaga 1 till betänkandet Ekonomi och rätt i kyrkan(SOU 1992:9). Slutsatsen av genomförd utredning var att om samhället vill ta ansvar för kyrkornas kulturhistoriska värden i framtiden så krävs ett stöd till kyrkan i storleksordningen 400 miljoner kronor per år räknat i 1990 års penningvärde(s 430). En av flera delutredningar, som föregick riksdagens beslut om ändrade relationer mellan staten och Svenska kyrkan, var Den kulturhistoriskt värdefulla kyrkliga egendomen och de kyrkliga arkiven(SOU 1997:43). I den sägs på s 115 att en uppräkning till 1996 års penningvärde av det nödvändiga belopp, som statskontoret ovan angivit som riktmärke för den statliga ersättningen, uppgår till 460 miljoner kronor. Riksdagen beslöt senare i enlighet med förslag i propositionen Staten och trossamfunden(prop. 1998/99:38) att med början år 2002 ge Svenska kyrkan årliga bidrag. Första året ställdes 50 miljoner kronor till förfogande till stöd för att bevara de kyrkliga kulturminnena. Denna summa har enligt beslutet därefter årligen ökat och kommer år 2009 att uppgå till 460 miljoner kronor.
Sedan den kyrkoantikvariska ersättningen från staten till Svenska kyrkan infördes har som villkor stipulerats att vård- och underhållsplaner måste finnas upprättade för de objekt till vilka ersättning söks. Dessa planer finns redovisade hos respektive stift. Ambitionen är att uppgifter från planerna skall införas i ett gemensamt register; ”Svenska kyrkans kyrkobyggnadsregister”. Arbetet med att skapa detta register kommer att påbörjas under hösten 2006. På kyrkokansliet pågår ett arbete att, med stöd av projekthanteringssystemet, PHS, samt upprättade vård- och underhållsplaner, sammanställa och kvantifiera vårdbehovet. Det sker i projektet ”Uppföljning av arbetet med vård- och underhållsplanering”, som skall slutredovisas i december månad 2006. Utöver detta kan även projektet ”Differentierad användning och förvaltning av kyrkobyggnader” nämnas vilket bl.a. syftar till att förbättra kunskapen om nödvändigt vårdbehov.
Genom stiftens försorg har också ett flertal kulturhistoriska inventeringar, karaktär-iseringar, säkerhetsinventeringar och skadeinventeringar av t.ex. inventarier genomförts, vilka ger en kompletterande bild av såväl de kyrkliga kulturminnenas kulturhistoriska värden som deras vårdbehov.
Kyrkomötet har åren 2001, 2003 och 2005 behandlat motioner rörande den kyrko-antikvariska ersättningen. I motionerna har föreslagits att kyrkan till staten före kontroll-stationsöverläggningar år 2009 skall framföra kyrkans syn på den kyrkoantikvariska ersättningens storlek och dess betydelse för kyrkan. Motionerna har med olika motiveringar avslagits av Kyrkomötet.
I Kyrkostyrelsens skrivelse Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2007-2009 (KsSkr 2006:1) anges på s 13 att Kyrkostyrelsen kommer att fortsätta sina över-läggningar med staten avseende storleken på den kyrkoantikvariska ersättningen. Vidare sägs att ”Det är nödvändigt att samtalen slutförs så att eventuella förändringar i villkor och förut-sättningar för kyrkans verksamhet klargörs i god tid.”
Överväganden
Kyrkorättsutskottet konstaterar att statskontoret utrett kostnaderna för vård och underhåll av de kyrkliga kulturvärdena som en del av utredningsarbetet inför relationsändringen mellan staten och Svenska kyrkan. Denna utredning är grunden för den kyrkoantikvariska ersättningens storlek. Utskottet noterar också att efter år 2002 har vård- och underhållsplaner upprättats för de objekt till vilka kyrkoantikvarisk ersättning söks. Dessa planer sammanställs och bearbetas för att ge ytterligare kunskap om nödvändigt vårdbehov. De kulturhistoriska inventeringar och skadeinventeringar, som genomförts på stiftsnivå, bidrar också enligt utskottets mening till kunskap om det vårdbehov som föreligger.
Kyrkorättsutskottet anser att god kunskap finns om vård- och underhållsbehovet av de kyrkliga kulturminnena. Med redan pågående arbete i församlingar, i stift och på nationell nivå inom verksamhetsområdet tillförs kontinuerligt nya kunskaper, vilka bl.a. kommer att kunna användas vid överläggningar med staten om framtida nivå på den kyrkoantikvariska ersättningen.
Samtal pågår mellan staten och Svenska kyrkan om den kyrkoantikvariska ersättningens storlek. Enligt en överenskommelse från år 2000 mellan staten och Svenska kyrkan skall vart femte år kontrollstationsförhandlingar genomföras om hithörande frågor; den första är enligt överenskommelsen fastlagd att ske år 2009.
Med det anförda är motionens intentioner enligt utskottets mening redan uppfyllda.
Uppsala den 28 september 2006
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claesson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Carl Korch, Lennart Andersson, Inger Persson, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.
Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.
|